Yine Sınav Sistemi – Yeni Sınav Sistemi “TYT-YKS”

Çoktandır sınav sistemi üzerine birşeyler yazmıyorduk. Artık yepyeni bir sınav sistemimiz var. Hem de daha yalın, daha sade, daha anlaşılır ve daha anlatılır… Bu noktada ‘’ Sınav sistemi neden yapıldı? İyimi oldu kötü mü? ’’ tartışmasına girmek doğru olmaz. Sonuçta değişiklik gerçekleşti ve YGS-LYS arşivdeki yerini aldı. Burada önemli olan, yeni sistemi doğru analiz edip doğru strateji belirlemek, yani işe yarar bir şey yapmak…

Öncelikle şunları söyleyeyim: Önceki sistemdeki YGS’nin yerini “Temel Yeterlilik Testi” aldı ve toplam 40 Türkçe 40 Matematik sorusunun 90 dakikada çözüleceği bir sınav olarak sisteme girdi. TYT’de Türkçe ve Matematiğin ağırlığı eşit düzeyde %50 %50 YKS ise sistemde LYS’nin yerini aldı ve her aday kendi alanıyla ilgili en az 80 soru YKS’de cevaplamak durumunda. Aynı YGS-LYS’de olduğu gibi YKS’nin ağırlığı %60, TYT’nin ağırlığı %40 belirlenmiş durumda; ayrıca YKS’deki testlerinde bir bölümün puanını oluştururken katkısı %50-%50 olacak şekilde eşittir.

YKS’de

  • 40 Edebiyat-Sosyal Bilgiler 1 (24 Edebiyat-10 Tarih-6 Coğrafya)
  • 40 Matematik
  • 40 Fen Bilgisi (14 Fizik-13 Kimya-13 Biyoloji)
  • 40 Sosyal Bilgiler 2 (11 Tarih-11 Coğrafya-Felsefe Grubu-6 Din Kültürü)

olmak üzere tek kitapçıkta 160 soru yer almakta.

Adaylar tüm puan türleri için bütün soruları cevaplayabileceği gibi sadece 2 testle de yetinebilir. Toplam süre 180 dakika olarak belirlenmiştir. Hem TYT hem YKS  23 Haziran 2018 Cumartesi günü TYT sabah YKS öğleden sonra olmak üzere 2 oturum şeklinde uygulanırken dil sınavı 24 Haziran 2018 Pazar günü sabah 3. Oturum olarak uygulanacaktır.

Şimdilik bunları söylemekle yetinelim ve yeni sınav sisteminin puan hesabını bir sonraki yazımıza bırakalım.

Görüşmek üzere..